In de gymzaal worden situaties neergezet, waarbij de kinderen uitgedaagd worden om hun motorische vaardigheden uit te breiden. Op spelenderwijs worden de kinderen allerlei motorische vaardigheden aangeleerd. Natuurlijk zie je op deze leeftijd grote verschillen. De een durft al alleen van een hoogte naar beneden te springen, de ander doet het liever voorzichtig aan en wil nog graag geholpen worden. Zwaaien aan de touwen en de ringen, schommelen, ergens overheen klimmen, springen, rennen. Elk kind mag op zijn/haar eigen wijze de onderdelen verkennen in de zaal.
Aan het eind wordt er gezamenlijk afgesloten. Een spel in de kring, zingen of bewegen op muziek. Door de oefeningen krijgt het kind meer vertrouwen in eigen kunnen.
De nijntje beweeglessen zijn speciaal ontwikkeld voor het jong kind. De lessen worden afgesloten met een heuse nijntje beweegdiploma! Informatie over het beweegdiploma (klik)
Lichamelijke ontwikkeling
Motorische ontwikkeling
Bij de kinderen vanaf 4 jaar zijn lessen gericht dat de kinderen op een prettige manier de basisvaardigheden gaan ontwikkelen. Door uitdagende lesstof en materialen aan te bieden, leren ze zichzelf uit te dagen en beter te ontwikkelen. De lessen bestaan uit sport, spel en en ze leren balanceren, klimmen, zwaaien, over de kop gaan, springen, hardlopen, tikspelen, balspelen. Hierbij maken we o.a. gebruik van de toestellen in de gymzaal bijv: ringen, touwen, balk, kast, springplank, minitrampoline, banken, klimrek en nog veel meer….
Voor kinderen is het van groot belang om hun motoriek goed te kunnen ontwikkelen en verder te verfijnen. Dit is goed voor de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen. Zit je kind in groep drie? Dan begint het ‘serieuze’ werk. De overgang van de kleutergroepen naar groep drie is erg groot en veel kinderen vinden dat best lastig. Tussen 4 en 6 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling, omdat hij concreet leert denken.
De motoriek van kinderen van 4 jaar is nog niet helemaal ontwikkeld, maar ze zijn dol op rennen, klimmen, stoeien, gooien en vangen. Ze willen ook graag laten zien wat ze allemaal al kunnen. Ga daarom lekker veel met je kind zwemmen, voetballen en fietsen. Het voordeel is dat je hem meteen in de gaten kunt houden. Hij zegt wel heel stoer dat hij best alleen naar school kan fietsen, maar veilig is meer dan rondjes rijden om de zandbak. Je kind moet zijn fiets in evenwicht (en overeind!) houden, ook als hij een scherpe bocht neemt of de hoek om gaat. Hij moet inschatten hoe hard hij rijdt, snel op- en afstappen en hij moet rekening houden met de rest van de wereld. Dat is nog best moeilijk. Ga daarom zo vaak mogelijk met hem oefenen, dat is leerzaam en leuk. Het beste is om dit te leren is door het te doen en deze vaardigheden worden tijdens de gymnastieklessen nog extra gestimuleerd.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Bewegen prikkelt de hersenen en ontwikkelt de zintuigen. Door te sporten en te bewegen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en discipline. Ook kunnen ze zich beter ontspannen en neemt hun concentratievermogen toe. Ze kunnen door sport en bewegen ook lekker hun energie kwijt. Tijdens het sporten, leren kinderen omgaan met winnen en verliezen en leren ze dat doorzetten soms helpt. Ze ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. Zo ervaren kinderen dat er onderling verschillen zijn en dat dit soms best lastig kan zijn. Door goed naar elkaar te luisteren en op spelenderwijs hierin een weg te vinden maakt het gymmen en het omgaan met elkaar steeds leerzamer en leuker! Kortom; sporten en bewegen is leuk, gezond én belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.