Sport & Spel 6+

Klauteren, klimmen, rennen, gooien, balanceren, zwaaien en diverse toestellen uit proberen.

Spelvormen: tikkertje (in het donker), stoepranden, apenkooi, de vloer is lava

Lichamelijke ontwikkeling

De lessen zijn er op gericht dat de kinderen in een prettige sfeer meer hun  basisvaardigheden gaan ontwikkelen. Door uitdagende lesstof en materialen aan te bieden, leren ze zichzelf uit te dagen en beter te ontwikkelen. De lessen bestaan uit sport, spel en en ze leren balanceren, klimmen, zwaaien, over de kop gaan, springen, hardlopen, tikspelen, balspelen. Hierbij maken we o.a. gebruik van de toestellen in de gymzaal bijv: ringen, touwen, balk, kast, springplank, minitrampoline, banken, klimrek en nog veel meer….

Voor kinderen is het van groot belang om hun motoriek goed te kunnen ontwikkelen en verder te verfijnen. Dit is goed voor de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen. Zit je kind in groep drie? Dan begint het ‘serieuze’ werk. De overgang van de kleutergroepen naar groep drie is erg groot en veel kinderen vinden dat best lastig. Tussen 6 jaar en 7 jaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling, omdat hij concreet leert denken. Hij denkt nog wel in plaatjes: wat hij leert, moet hij voor zich kunnen zien.

Motorische ontwikkeling

De motoriek van kinderen van 6 jaar is nog niet helemaal ontwikkeld, maar ze zijn dol op rennen, klimmen, stoeien, gooien en vangen. Ze willen ook graag laten zien wat ze allemaal al kunnen. Ga daarom lekker veel met je kind zwemmen, voetballen en fietsen. Het voordeel is dat je hem meteen in de gaten kunt houden. Hij zegt wel heel stoer dat hij best alleen naar school kan fietsen, maar veilig is meer dan rondjes rijden om de zandbak. Je kind moet zijn fiets in evenwicht (en overeind!) houden, ook als hij een scherpe bocht neemt of de hoek om gaat. Hij moet inschatten hoe hard hij rijdt, snel op- en afstappen en hij moet rekening houden met de rest van de wereld. Dat is nog best moeilijk. Ga daarom zo vaak mogelijk met hem oefenen, dat is leerzaam en leuk. Het beste is om dit te leren is door het te doen en deze vaardigheden worden tijdens de gymnastieklessen nog extra gestimuleerd.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Bewegen prikkelt de hersenen en ontwikkelt de zintuigen. Door te sporten en te bewegen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en discipline. Ook kunnen ze zich beter ontspannen en neemt hun concentratievermogen toe. Ze kunnen door sport en bewegen ook lekker hun energie kwijt. Tijdens het sporten, leren kinderen omgaan met winnen en verliezen en leren ze dat doorzetten soms helpt. Ze ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. Zo ervaren kinderen dat er onderling verschillen zijn en dat dit soms best lastig kan zijn. Door goed naar elkaar te luisteren en op spelenderwijs hierin een weg te vinden maakt het gymmen en het omgaan met elkaar steeds leerzamer en leuker! Kortom; sporten en bewegen is leuk, gezond én belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.