Jogigym

In deze stressvolle periode kan het zijn dat er minder tijd voor elkaar ingepland wordt.

Werk, opvang en andere bezigheden vullen al snel de dag. Bij Ouder-kind Jogigym heb je even een momentje samen, een vorm van bewegen om kinderen en hun ouders/verzorgers een rust moment te bieden.

Een moment van aandacht voor ademhaling, ontspanning en aandacht voor elkaar.

Bij de baby Jogigym ligt het accent iets meer bij de volwassene, waarbij de baby niet geheel meedoet, maar “gewoon” aanwezig is. De leeftijd en de vaardigheid bepaald hoe actief het kind mee kan doen. Door verschillende houdingen, oefeningen en babymassage heeft dit positieve invloed op de relatie tussen ouder en kind.

Zowel het kind als de ouder mogen weer even echt het pure kind zijn. Zo leer je (weer) te genieten van de kleine dingen. Doordat het kind op jonge leeftijd nog dicht bij het pure kind staat, kun je hier als ouder ook nog veel van leren.

Samen plezier hebben en aandacht hebben voor elkaar. Dit zorgt voor een positieve onderlinge relatie, waarbij de ontwikkeling van het kind een sterk fundament krijgt. Dat weer bijdraagt aan een goede stabiele ontwikkeling voor later.

Bij de dreumes Jogigym is de ouder/verzorger ondersteunend voor het kind.

Hierbij is er vooral aandacht voor hechting tussen ouder en kind d.m.v. acrobatische houdingen. Waarbij er letterlijk geleerd wordt om op elkaar te steunen en te vertrouwen door samen verschillende acrobatische houdingen en ontspanningsoefeningen te doen. Er wordt op een positieve manier gewerkt aan het vertrouwen tussen ouder en kind en hun zelfvertrouwen.

De peuter Jogigym is te vergelijken met de dreumes Jogiles.

Hierbij is er tevens veel aandacht voor de hechting tussen ouder en kind. En leert de ouder en het kind op spelenderwijs massagetechnieken. Is er aandacht voor ademhaling, ontspanning en training voor het positief stimuleren.

Kleuter Jogigym is een les waarbij de kinderen op Jogiavontuur gaan! Een verhaal van Jogibeer die allerlei avonturen beleefd in Jogiland. In Jogiland leven er verschillende dieren. o.a. schoppende ezel, kameel, haan, krokodil. Door acrobatische oefeningen, massage, ontspannings- of aandachts-oefeningen, maakt het een afwisselende, uitdagende en leerzame les voor de kleuter.

Ook het stimuleren van de zintuigen kan een onderdeel zijn bij de Jogilessen. Voelen, horen, ruiken, proeven en zien. De les sluiten we af met een verwerking. Deze verwerking kan bestaan uit een liedje en/of  spelletje. Voelen met je ogen dicht: een schoenendoos wordt een voeldoos. Wat hoor ik? Luister goed, kun je het geluid nadoen van een dier uit Jogiland?

De algehele ontwikkeling wordt gestimuleerd, denk hierbij aan:

verschillende motorische vaardigheden, evenwicht, concentratie, creativiteit en ontspanning.

Motorische ontwikkeling

Kinderen verkennen en ontdekken de wereld door te bewegen en deze te ervaren. Kinderen die motorisch minder vaardig zijn dan leeftijdsgenootjes kunnen moeite hebben om goed mee komen met het spelen op straat of op het schoolplein. Hierdoor kan het zijn dat zij minder sociale contacten krijgen. Dit kan invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Met behulp van Jogigym wordt de ontwikkeling op motorisch gebied gestimuleerd. De kinderen maken door middel van verschillende houdingen kennis met nieuwe en uitdagende bewegingen. Spelenderwijs verbeterd de motoriek. Coördinatie wordt gestimuleerd door bewust gekozen bewegingsvormen die elk moment van de dag toegepast kan worden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Het samen bewegen bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Met Jogigym werken de kinderen vaak samen. Ze leren letterlijk op elkaar te steunen en te vertrouwen door samen verschillende acrobatische houdingen en aandachtoefeningen te doen. Er wordt op een positieve manier gewerkt aan het zelfvertrouwen.

Creatieve ontwikkeling

Dit gebied wordt geprikkeld doordat kinderen bewegingen van de docent of andere kinderen zien en daardoor zelf weer tot nieuwe bewegingen komen. Acrobatische houdingen, fantasie stimulatie en kleine opdrachten stimuleren de creativiteit van de kinderen. De creatieve ontwikkeling draagt bij aan het zelfstandig zijn en het oplossen van problemen. Daarnaast leren kinderen door middel van fantasie de wereld om zich heen kennen en te ervaren.

Verstandelijke ontwikkeling

Er wordt een beroep gedaan op het geheugen van kinderen door het onthouden van verschillende acrobatische houdingen. D.m.v. expressie kunnen letters en getallen ook worden gebruikt in de Yogiles.   Zo ontstaan er weer verschillende acrobatische houdingen.

Zintuiglijke ontwikkeling

Voelen is het zintuig wat het meest geprikkeld wordt met yogigym.

De kinderen leren letterlijk steunen op elkaar.

Ze voelen en ervaren met hun eigen lijf wat bewegen met hen  doet.

Leeftijdscategorie

Baby Jogigym kent twee groepen:

  • Ouder en baby 0-8 mnd (kinderen die nog niet kunnen lopen)
  • Ouder en baby 6-12 mnd

Dreumes jogigym

  • Ouders met kinderen van 1-2 jaar

Peuter Jogigym

  • Ouders met kinderen 3-4 jaar

Kleuter Jogigym

  • Kinderen van 4-6 (zonder ouders)