Ouder en Kind Gym

OUDER EN KIND 1-3 jaar incl. Smikkel- en Ontwikkeltijd

Ouder & Kind gym is een activiteit voor peuters van 1,5 jaar (vanaf het moment dat ze goed zelfstandig kunnen lopen) t/m 3 jaar. De peuters worden samen met hun ouders op een speelse manier uitgenodigd tot bewegen; tikspelletjes, werpen & vangen, stuiteren met een bal, klimmen & klauteren, rollen en nog veel meer. Deze vaardigheden zijn van meerwaarde, omdat jonge kinderen nog volop in ontwikkeling zijn.

Het bewegen voor het jonge kind is van groot belang om overgewicht tegen te gaan en stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Zodra het kind goed kan lopen zijn speelse manieren van bewegen heel belangrijk!

In deze leeftijdsfase vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid.

Het is prachtig om te zien, dat kinderen binnen een paar weken veel meer zelfvertrouwen krijgen in hun bewegen. Waar eerst het afstappen vanaf een kleine verhoging al bijna voor tranen zorgt. Springt het kind na enkele weken lachend van een nog hoger toestel. Zelfvertrouwen is de basis voor een gelukkig en gezond leven.

De dreumes en peuter gaat samen met zijn ouder/verzorger bewegen in groepsverband. De les bestaat uit 10 basis onderdelen van bewegen o.a. balanceren, stoeien, springen, kruipen, klimmen/klauteren, zwaaien, samen spelen, balvaardigheid, rollen/draaien en mijn favoriete gedeelte, bewegen op muziek 😊

De les beginnen we met een spel of met een dansje, waar we daarna elke week een aantal basisoefeningen gaan doen.

Twee pasjes naar voren en één pasje terug Maak nu een rondje met je hand op de rug Doe je armen omhoog en maak ze mooi rond Klap in je handen, stamp op de grond…

En aan het einde van de les houden we ons Smikkel – en Ontwikkeltijd. We gaan samen iets eten en drinken en bespreken het wekelijkse smikkel- en ontwikkelweetje. Er kunnen vragen gesteld worden en ervaringen met elkaar worden gedeeld. Een gezellig en een informatief momentje!

Waarom is bewegen zo goed?

Om dit uit te leggen gebruiken we als voorbeeld de beweegvorm balvaardigheid.

Door met een ballon of bal te spelen, leert je kind afstanden en snelheden inschatten. Waar ben ik? Waar is de bal? Komt ie naar me toe? En hoe snel dan? Hiermee leert je kind dus belangrijke vaardigheden voor in het verkeer.

Ook leren de ogen van je kind zo scherpstellen en ontspannen, wat ook van belang is bij het leren lezen en schrijven.

Bij het gooien, mikken en vangen leert je kind bedenken welke kant de bal op moet en hoeveel kracht je daarvoor moet gebruiken.

Ook sociaal gezien is het heel fijn als je kind al goed om kan gaan met een bal. Spelen met vriendjes op het schoolplein of het veldje in de buurt wordt een stuk leuker als het je lukt om goed mee te doen als er een balspel gespeeld wordt.

Met gevarieerde oefeningen en spelletjes leren peuters en kleuters de basis van bewegen en vooral dat bewegen leuk is, dit stimuleert het zelfvertrouwen! Door meer te bewegen, lekker en vooral gezond te eten. Heeft dit positieve invloed op het gewicht dat op spelende wijs afneemt, waardoor het bewegen steeds leuker en gemakkelijker wordt.

Lesmateriaal. De les staat in het teken van nijntje en haar vriendjes, dit is terug te zien in en op het lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de les. O.a. Kruiptunnel, bal, rugzak, muziek, blikgooienspel, kookboek, scheurkalender, beloningskaart met stickers, ballonen, knuffel en het diploma. Uiteraard gymmen we in een echte gymzaal waar we gebruik maken van allerlei gymmateriaal!

Smikkeltijd & Ontwikkeltijd

Tijdens de smikkel- en ontwikkeltijd worden er handige en leuke tips en ervaringen met elkaar gedeeld over de gezonde voeding en ontwikkeling. Hoe je op een betaalbare manier, iets gezonds en lekkers kunt maken voor thuis, naar school en hoe je kind kan trakteren op een gezonde traktatie. En wat doet bewegen met jouw kind, heeft dit sterke invloed op de ontwikkeling van de hersenen en wat houdt dit dan in?

 Maak gezond opgroeien de normaalste zaak van de wereld!

Beweegfeestje Twee keer in het jaar organiseren we een beweegfeestje. De kinderen vanaf 2 jaar laten in een parcours zien welke basisonderdelen ze allemaal hebben geleerd en welke vaardigheden ze beheersen. Daarna worden ze beloont met een echte diploma en een presentje! Hiervoor mogen familie en kennissen uitgenodigd worden. We maken er een echt feestje van met ballonen, slingers en lekkere gezonde lekkernijen.