Seniorengym

De seniorengym bij onze vereniging kent verschillende leeftijdscategorieën, maar de leeftijd zegt niets over uw vitaliteit.  Afhankelijk van uw vitaliteit kijken wij samen met u bij welke (leeftijd) groep u het beste past! Afhankelijk van de vitaliteit worden de lessen aangepast.

Alle lessen bestaan uit een gedeelte sport en/of beweegspelletjes. Aan het einde van de les wordt er aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen of we werken aan balans en evenwicht.

Bij de groepen van de vitalere 55+ kunt u denken aan allerlei balsporten: volleybal, basketbal, hockey, handbal, ballencircuit etc. Maar ook leuke spelvormen o.a.  Stoepranden, trefbal, tennis zonder net, pleurbal en nog veel meer leuke uitdagingen.

Bij de groepen 65+ en ouder worden er ook allerlei vormen van bal- en spelvormen aangeboden. U kunt denken aan:

-Onthoud de route

-inpakken en wegwezen

-memorykaartjes loop

-chaosbal

-poortjesbal

-Hans en Grietje

We gebruiken allerlei materialen:

Ringen voor het ringwerpen, blikken en pittenzakjes om blik te gooien, parachute voor leuke bal(ballon)oefeningen, ballonnen en rackets, slootje springen met touw, memorykaartjes, zandloper voor de tijd (tijdsbesef) etc.

De ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat men beter om kan gaan met het lichaam en de geest. Dit heeft weer invloed op het dagelijks leven o.a. slapeloosheid, hoofdpijn en gewrichtspijnen, te hoog bloeddruk, duizeligheid, waardoor men zich minder goed kan concentreren en dit weer invloed heeft op de dagelijkse bezigheden.

Om zelfredzaam te blijven in het dagelijks leven is het trainen van kracht, uithoudingsvermogen én balans belangrijk.

De balans en evenwichtsoefeningen zorgen ervoor dat de ouderen meer zelfredzaam worden in hun dagelijks leven. Bij het ouder worden gaan de motorische vaardigheden achteruit, goede evenwicht en balans zorgen ervoor dat men minder gauw valt. Bij de balans- en evenwichtsoefeningen besteden we aandacht aan gewrichtsmobiliteit en -flexibiliteit dit verlaagt de kans op ongelukken waardoor het zelfvertrouwen wordt vergroot.

Sport en/of Beweegspelletjes Bij deze oefeningen gaat het om vormen van duwen, tillen, stoten, trekken, gooien, springen, optrekken, ‘rennen’ en combinaties daarvan. En al die acties zijn te vertalen naar het dagelijks leven: het dragen van een boodschappentas, het lostrekken van een boodschappenwagen bij de supermarkt. Wanneer het lichaam niet voldoende wordt gestimuleerd, kan iets eenvoudigs zoals het haar kammen of het pakken van een jas van de kapstok een probleem worden. Het stimuleren van bewegen maakt een groot verschil tussen zelfredzaam of hulpbehoevend te zijn!

Locatie: De lessen kunnen zowel binnen dan wel buiten gegeven worden. Ook is het mogelijk om op locatie de lessen te geven.