Vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag

Iedereen die sport kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. 

Wat is grensoverschrijdend gedrag?


Grensoverschrijdend gedrag is een verscheidenheid aan gedragingen waar het gaat over het toebrengen van (ernstige) schade op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.
De gevolgen daarvan kunnen heel groot zijn. Dit gedrag kan zichtbaar, maar ook minder zichtbaar voor anderen plaatsvinden, bijv. via de mobiele telefoon of internet.

Er zijn
verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag o.a.:


• Intimidatie zoals onder druk zetten, overmatige controle uitoefenen, bang
maken, machtsmisbruik.
• Seksuele intimidatie en misbruik
• Discriminatie, het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen
zoals op basis van politieke of religieuze overtuiging,
seksuele geaardheid, sekse, handicap etc.
• Pesten en uitsluiten
• Agressie en geweld

Welke vormen van seksuele intimidatie zijn er?
-Verbale intimidatie

Iemand stelt je bijvoorbeeld intieme vragen over uw privéleven, probeert een afspraak te maken of stuurt je seksueel getinte berichtjes.

-Non-verbale intimidatie

Iemand maakt seksueel getinte gebaren, toont seksuele afbeeldingen of staart je langdurig aan.

-Lichamelijk contact

Iemand probeert je zonder je toestemming bijvoorbeeld te zoenen of aan te raken wat je als onprettig ervaart.

Je kunt bij de KNGU terecht wanneer je in contact wil komen met een vertrouwenspersoon. TGAV heeft zelf geen vertrouwenscontactpersoon.

Vertrouwenscontactpersoon KNGU

Neem contact op met een vertrouwenscontactpersoon van de KNGU. De gesprekken die tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden zijn altijd privé. Daarvan wordt niemand op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven of van op de hoogte bent.

Je kunt contact opnemen met Henriët van der Weg 06-22663522 / Monique Streefkerk 06-21410802 of mail naar vertrouwenscontactpersonen@kngu.nl. Zij bieden een luisterend oor en zoeken samen met jou naar een oplossing of antwoord. Ook kun je het algemene nummer van de KNGU bellen. Dit is 055 505 8700.

Centrum Veilige Sport NOC*NSF

Vanuit het NOC*NSF is er ook een meldpunt waar je terecht kunt. Wanneer je niet weet wat je moet doen of je je verhaal liever niet deelt met de KNGU, kun je vertrouwelijk bellen met één van de medewerkers van het meldpunt Centrum Veilige Sport.

Hun nummer is 0900 – 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.30-17.30 uur).

Voor alle soorten vragen of meldingen kun je bij hen terecht.

Online hulp: Chat met Fier 

Buiten kantoortijden kun je met al je verhalen en vragen terecht bij Fier. Je kunt anoniem chatten, je hoeft niet je echte naam te gebruiken.

Chat met Fier is bedoeld voor iedereen die nare ervaringen heeft gehad. Is er iets gebeurd tegen je wil? Word je onder druk gezet? Of zie je dingen om je heen gebeuren die niet goed zijn? Erover praten is vaak moeilijk. Misschien durf je niet, ben je bang voor de gevolgen of schaam je je? De hulpverleners luisteren naar jouw verhaal, geven jou informatie en helpen jou als jij dat wilt. Jouw verhaal en vragen worden altijd vertrouwelijk behandeld. Twijfel je of je met jouw probleem wel bij de chat terecht kunt? Stel gewoon je vraag. De chatmedewerkers staan je altijd te woord.